top of page

Nebojte se vysokých částek


Otázka, která se týká všech generací, ale zároveň vás a vašich známých. Dnes se podíváme na to, jaký je rozdíl mezi amatérským a profesionálním fotografem. Proč si zaplatit právě profesionála?


Proč je profesionální fotograf „drahý“?


Fotograf není drahý, ale nástroje pro jeho práci ano. V maximálně 140 znacích jsem vám schopen říci proč to tak je. Doopravdy jsou fotografové drazí jen díky vysokým cenám profesionálních zrcadlovek. Ano, se zrcadlovkou za 15 tisíc lze nafotit stejné snímky jako dražším. Ale pouze v případě, že je neupravujete. Stačí se podívat, jaké informace dostane svatební fotograf z foťáku za statisíce. Nemusí využívat žádné externí světla, žádný blesk. Může svým fotoaparátem čerpat atmosféru okamžiku a zvěčnit ho takový jaký doopravdy je. Není to kouzelné? Jedna fotografie mi zůstala v paměti od Denis Fueco. Když jsem zapnul instagram a uviděl jeho svatební fotografii, cítil jsem se jako bych tam byl. Jako by ten okamžik trval věčně. Jako bych byl jeho součástí. Tzv. drahý fotograf umí to, co amatér nevidí. Dokáže zachytit kouzlo okamžiku. Zvěčnit moment, atmosféru, hřejivý pocit, že jste něco dokázali a mnoho dalších pocitů, které nikdy nezmizí.​​​​​​​



Jaký je ten pravý?

Otázka, na kterou se těžko hledá odpověď. Je spousta skvělých fotografů, o kterých nevíme ani jsme o nich nikdy neslyšeli. Ale přitom se pohybují v našem okolí.


První možností a nejlepším způsobem, jak vybrat toho správného, je vždy osobní doporučení. Na webu má spousta fotografů reference, které né vždy vypovídají o tom, jací doopravdy jsou.


Druhou možností je se snažit hledat fotografy, kteří prací žijí a baví je to. Jen takový člověk vám opravdu zaručí ten pravý zážitek z focení a opravdu skvělé fotografie. Je to jako s kávou. Když vám ji připraví člověk s patřičnou péčí, protože ho to baví a nedělá to pro peníze, váš požitek z kávy bude opravdu jiný. Už od samotného objednání kávy. Stejné je to i u focení. Záleží již od prvního okamžiku, první komunikace na tom, jaké focení bude a jak bude probíhat.​​​​​​​


Proč dát amatérovi také šanci?

Poslední bod, kterému bych se chtěl v tomto článku věnovat. Do teď jsem víceméně psal jen o tom, jak jsou amatéři špatní. Ale není to vždy pravdou. Najdou se takoví, kteří ještě jen nepřekročili tu pomyslnou čáru, která dělí amatéra od profesionála. Mají drahou techniku, ale neznají svoji cenu nebo se dokonce bojí říct o peníze za svoji práci. Osobně znám pár amatérských fotografů, kteří mají velký potenciál, ale neumí se prodat nebo si říci za svou práci cenu



Závěr

Dal jsem vám pár důvodů proč nepřemýšlet o ceně, když jde o fotografie. Věřím, že jsem vám aspoň trochu pomohl ve výběru právě toho vašeho svatebního, či prvního fotografa, kterého si zaplatíte. Opravdu se nebojte vysokých cen. Dejte jim šanci a nebudete zklamaní. Také se někdy stane, že po vás fotograf/fotografka bude chtít malou částku. Nebojte se jejich práci lépe ocenit, když se vám jejich tvorba líbí. Potěšíte tím nejen fotografa, ale také tím můžete pomoci k dalším potencionálním zákazníkům.


„Drahý“ je pouze slovo. Nebojte se ho, nekouše. Kdyby se ho bál každý fotograf, nikdy by nevznikalo každou sekundu 27 tisíc fotek.

bottom of page